Hoe bereid je je kind voor op de eerste schooldag?

Zo’n eerste schooldag is niet alleen voor je kleuter spannend, maar ook voor jou als ouder. Het is een stap die erbij hoort, maar die voor de meeste moeders (en vaders) toch even slikken is.

Hoe bereid je je kind nu het beste voor op de eerste dag naar school?

 

Alvast wennen

De meeste basisscholen komen hierin al tegemoet door je kind te laten wennen. Hier zijn “wendagen” voor. Op deze dagen kan je kind al kennismaken met het gebouw, de klas en de juf of meester. Op veel scholen word je als ouder ook betrokken bij dit moment en mag je blijven. Dit wordt afgebouwd, zodat je kind er steeds meer aan went dat jij er niet meer bij bent.

Wees in deze fase duidelijk naar je kind. Vertel wie hem of haar weer komt ophalen, zodat hij of zij weet wat er gaat gebeuren.

 

Denk aan… veel dingen

De eerste schooldag is niet alleen wennen, maar ook werken! Je moet als ouder zorgen dat er verschillende spulletjes zijn die mee moeten. Zoals het tasje met gymkleding en de gymschoentjes, een broodtrommel met brood en een gezond stukje voor tussendoor (het tien-uurtje) en eventueel wat extra kleren voor als er iets misgaat…

Vergeet in al die hectiek niet om een paar mooie foto’s te maken, want dit moment beleef je maar één jeer.

 

Tranen?

Het zal best kunnen gebeuren dat je kind een traantje moet laten als je hem of haar achterlaat. Dit is moeilijk. Maar wees sterk en zet je eroverheen. Alle juffen en meesters zullen beamen dat de tranen van korte duur zijn. Voor kleuters geldt vaak ook nog “uit het oog, uit het hart”.

 

Tips

Wil je je kind goed voorbereiden op de eerste dag naar school? Dan hebben we hier nog wat tips voor je!

  • Kijk en luister goed naar je kind. Is het moe van een dagdeel op school? Houd hem of haar dan in de middag thuis. Kinderen van vier zijn nog niet leerplichtig.
  • Geef niet teveel eten mee! Niet meer dan wat je thuis geeft en vooral eten wat hij of zij zelfstandig kan nuttigen.
  • Vertel van tevoren over de wendagen op school, zodat hij of zij zich kan voorbereiden en vragen kan stellen. Zeg ook dat oudere broers en zussen niet bij hem of haar in de kl;as zullen zitten!
  • Bereid voor door de route te lopen of te fietsen. Dat scheelt al heel veel in de beleving van een kleuter.
  • Koop samen de spulletjes die voor school nodig zijn en kijk of je kind ermee overweg kan. Laat hem of haar zich thuis ook omkleden in de gymkleding.
  • Vergeet niet om kleding, broodtrommels en rugzakken te labelen!

 

Wat doe jij nog meer om je kind voor te bereiden op de eerste schooldag?