Lezen is belangrijk. Want de technische vaardigheid helpt je om teksten te begrijpen. Het is een essentieel belang van het leren. Daarom willen de leerkrachten ook dat kinderen zoveel lezen, niet alleen op school.
Maar hoe zorg je er nu voor dat je kind thuis ook gaat lezen?
10 tips voor ouders die hun kind nauwelijks aan het lezen krijgen.
#1 Begin met dunne boekjes
Een kind dat niet van lezen houdt moet je niet aan Harry Potter willen zetten. Want dat schrikt af (hoe leuk je die boeken zelf ook vindt). Begin dus met een dun boekje. Zodra je kind de smaak te pakken heeft, zal het vanzelf met het dikkere werk gaan beginnen.
#2 Plezier in lezen begint met voorlezen
Je hebt als ouder al 1-0 voorsprong als je op jonge leeftijd bent begonnen met voorlezen. Want kinderen die voorgelezen worden en daarvan genieten, willen dat zelf ook kunnen: lezen. En hoe liever ze dat willen, hoe makkelijker het lezen zal gaan.
#3 Sluit aan bij de interesses van je kind
Een kind dat geen interesse heeft in boten en schepen, zal je niet met de Kameleon moeten opzadelen. Voetbalt je kind graag? Dan zijn er heel veel boeken te vinden. Net als voor meisjes die van paarden en dolfijnen houden. Sluit dus aan bij wat je kind interessant vindt.
#4 Strips moet je ook lezen
Veel ouders denken dat je een kind echt een boek moet laten lezen. Dat is niet zo. De technische vaardigheid van het lezen behelst het om kunnen zetten van leestekens naar klanken. Voor strips werkt dat net zo. Het is overigens niet gek dat veel boeken tegenwoordig halve stripverhalen zijn, zoals de “Het Leven van een Loser”-reeks. Kinderen smullen van strips en laagdrempelige verhalen.
#5 Lees op een vast moment
Net als eten en drinken, omkleden, televisie kijken, douchen en gaan slapen, kun je ook van lezen een vast moment maken. Het gaat er dan gewoon bij horen. Even lezen voor het slapengaan, de normaalste zaak van de wereld.
#6 Laat je kind het boek kopen of lenen
Wanneer je wil dat je kind gaat lezen, moet je de regie uit handen durven geven. Ga dus samen naar de winkel of bibliotheek en laat je kind zoeken naar een boek dat hem of haar aanspreekt. Daarmee geef je het de verantwoordelijkheid om een boek te kiezen dat het echt leuk gaat vinden en is hij eigenaar van dit proces.
#7 Lees samen
Het is gezellig om samen te lezen. Bijvoorbeeld een van jullie doet de stemmetjes, de ander het verhaal. Of om de beurt een regel. Maak er een leuk momentje van.
#8 Bespreek het boek
Naast het lezen zelf kun je ook een boek bespreken. Bevraag je kind naar wat het al gelezen heeft en hoe het denkt of hoopt dat het afloopt. Zo motiveer je je kind om de draad van het verhaal snel weer op te pakken.
#9 Experimenteer met eerste delen
Er zijn heel veel kinderboekenseries op de markt. Boeken die deel uitmaken van een reeks. Vind je kind zo’n reeks leuk? Dan zit je goed, want dan is er vaak heel wat leesvoer voorradig. Maar wees voorzichtig en koop niet gelijk alle boeken van een serie. Experimenteer met de eerste delen van bepaalde series. Koop of leen meer van wat aanslaat.
#10 Geef het goede voorbeeld
Je kan van je kind niet verwachten dat het gaat zitten lezen als hij of zij jou de hele tijd op je iPhone spelletjes ziet spelen. Laat dus zien hoe het moet en lees zelf ook!