Voorlezen kan voor kinderen een echt feestje zijn. Maar los van dat het leuk is, biedt voorlezen tal van voordelen. De meeste voordelen hebben een positief effect op de verdere ontwikkeling van je zoon of dochter.
Met deze 9 voorleestips haal jij nog meer uit het voorlezen.
#1 Speel met de voorleesboeken in op de interesse van je kind
Vraag om advies bij je boekhandel, de bibliotheek of laat je kind gewoon zelf een boek uitkiezen. Het is veel leuker om te luisteren naar iets waar je zelf voor hebt gekozen dan wanneer het je opgelegd wordt.
#2 Lees lekker lang voor
Maak er een vast momentje van, met alleen aandacht voor je kind en het boek. Leg je mobieltje tussentijds even weg en zet de tv uit.
#3 Zorg voor genoeg boeken
Het is prettig om veel boeken in huis te hebben, zodat je regelmatig wat kan wisselen. Je hoeft ze echt niet allemaal te kopen, maar gewoon lenen bij de bibliotheek kan ook.
#4 Stel vragen
Het voorlezen kun je afwisselen door vragen te stellen. Zo vormt je kind meer begrip en leert het woorden kennen. Ook is dit goed voor het latere begrijpend lezen en luisteren.
#5 Versimpel niet
Je zal tijdens het voorlezen de nodige moeilijke woorden tegenkomen. Probeer die niet te versimpelen, maar leg ze uit. Dat zijn pluspunten voor je woordenschat.
#6 Lees zelf ook
Geef je kind het goede voorbeeld en lees zelf ook veel boeken. Daarmee laat je zien er zelf ook plezier aan te beleven.
#7 Herhaal
Herhaling is niet verkeerd voor kinderen. Ze leren woorden zo beter kennen en kunnen dieper ingaan op de betekenis van een verhaal.
#8 Ga door met voorlezen
Ook al kan je kind straks zelf lezen, ga er gerust mee door! Niets is zo lekker als voorgelezen worden. Het prikkelt, stimuleert en motiveert. Maar bovenal zorgt het voor een goede band.
#9 Laat je kind samenvatten
Bezig aan een langer verhaal? Laat je kind het dan af en toe samenvatten. Dat zorgt voor nog meer begrip van wat het aan het lezen is.