Het lijkt tegenwoordig wel of niets meer mag op school. Bij de minste of geringste berisping staan ouders op de stoep om verhaal te halen. “Mijn Cornelis doet zoiets niet… Het is niet aan u om te straffen… Als ik straf nodig vind, straf ik zelf wel… Marion zegt dat u de pik op haar heeft en dat is vast de reden dat ze nu moet nablijven, ik neem haar gewoon mee…”
Het is aan de orde van de dag dat leerkrachten over zich heen laten lopen door ouders. Over de motieven van deze ouders om de regels en het respect voor de leerkracht aan hun laars te lappen, zijn artikelen vol te schrijven.
Dit artikel is echter bedoeld om te laten inzien dat er helemaal niets mis is met een strenge leerkracht.
Wat is streng?
Vaak wordt de term “streng” gebruikt om aan te geven dat er bij een leerkracht “niks” mag. Dat “niks” is doorgaans relatief. Het gaat vaak om leerkrachten bij wie minder mag dan bij de andere (vaak voorgaande) leerkrachten. Wie de strenge leerkracht eenmaal beter heeft leren kennen, zal het woordje “consequent” eerder hanteren, gekoppeld aan “gestructureerd” en “duidelijk”.
Een strenge leerkracht heeft zijn leerlingen (en als hij/ zij goed is: hún ouders) er onder. Maar niet op een onderdrukkende manier. Het hoeft echt geen leerkracht te zijn die de hele dag loopt te schelden, tieren, razen. Het is eerder een leerkracht die aan een blik of een instemmende brom genoeg heeft om zijn mening en wensen kenbaar te maken.
En deze leerkrachten, beste ouders, zijn schaars.
Een echt goede strenge leerkracht heeft zijn leerlingen én hun ouders eronder…
Hulde aan de strenge leerkracht
Het is voor geen enkel kind verkeerd om een keer een strenge leerkracht tegen te komen. Niet zelden zijn het mannen (soms de enige man op school, waardoor die al snel genoeg als streng wordt gezien), maar ook vrouwen kunnen er wat van.
Deze leerkrachten hebben ooit voor hun vak gekozen. Waarschijnlijk om de reden waarvoor veel leerkrachten voor het vak kiezen: op een leuke manier werken met kinderen, de hele dag kennis over mogen brengen, deel uit mogen maken van de ontwikkeling van jonge mensen, maar nog belangrijker: kinderen verder helpen in hun ontwikkeling en het leven.
De strenge leerkracht heeft in de loop der jaren de kennis en ervaring opgedaan die hem hebben gemaakt tot wat hij nu is: een leerkracht die er écht toe doet. Want wees eerlijk: we herinneren ons allemaal nog onze strengste leraren! Die maken indruk en blijken achteraf helemaal niet zo spannend te zijn geweest.
5 voordelen aan strenge leerkrachten
Strenge leerkrachten sterven uit. Ze worden de dupe van softe schooldirecties – die niet zelden meevaren op de wensen van boze ouders – en gevraagd zich aan te passen ofwel vroegtijdig te vertrekken, ze kiezen voor een andere richting in hun loopbaan (misschien het voortgezet of hoger onderwijs of beginnen een eigen onderwijsbureau), willen meer erkenning voor hun werk en inzicht of gaan gewoon domweg met pensioen.
Koester daarom die ene strenge leerkracht op school, die ook zeker het beste met zijn leerlingen voorheeft. Misschien nog wel meer dan elke andere leerkracht op school.
Hieronder volgen de 5 grootste voordelen van een strenge leerkracht.
#1 Het is rustig bij de strenge leerkracht
Ordeproblemen zijn probleem nummer 1 bij veel leerkrachten. Zo’n 1 op de 4 leerkrachten heeft een klas nauwelijks onder controle en raakt vroeg of laat overspannen. Die onrust slaat door op leerlingen, die op deze manier stof missen.
De strenge leerkracht heeft vanaf dag 1 de wind er goed onder. Het is altijd rustig bij de strenge leerkracht, zelfs als er een kop koffie of kopietje gehaald moet worden.
#2 Iedereen weet wat er verwacht wordt
Duidelijkheid is een van de sterkste kanten van een strenge leerkrachten. De leerkracht stelt van tevoren heel duidelijk wat er moet gebeuren. Duidelijker kan gewoonweg niet.
Maar als je je er niet aan houdt, dan ben je de sigaar. De strenge leerkracht is immers consequent. Niet gemaakt? Niet naar huis…
#3 De strenge leerkracht weet dat er meer in je zit
Net als veel ouders zijn er ook veel leerkrachten die genoegen nemen met “ik kan het niet” of “ik vind het saai” of “ik wil wat anders doen” en doen aan het jeukwoord “meebuigen”. Ze denken teveel vanuit het kind, alsof een kind al op jonge leeftijd weet wat er de rest van zijn of haar leven verwacht gaat worden.
De strenge leerkracht durft je uit te dagen, legt de lat een stuk hoger dan tot dan toe gedaan is. Daarmee zijn de verwachtingen hoog gespannen, maar hoe fijn is het als het toch lukt? De strenge leerkracht is niet streng en veeleisend: hij of zij heeft gewoon heel veel vertrouwen in jou!
#4 Zachte heelmeesters maken stinkende wonden
Het spreekwoord komt vrijwel nergens zo goed tot uiting als in het onderwijs. Want hoe vaak gebeurt het niet dat leerlingen in de eerste klas van de middelbare school Gi-Gan-Tisch onderuit gaan? Op de basisschool is dan gewoon niet de basis gelegd die gelegd had moeten worden. Ja, zoek het dan maar uit in vwo-1.
#5 De strenge leerkracht blijft je voor de rest van je leven bij
Tot slot is de strenge leerkracht de leerkracht die je lessen voor het leven leert. Soms lijkt dat met weinig gevoel en inlevingsvermogen, maar vaak kom je er pas (tientallen) jaren achter wat hij of zij er mee bedoelde. En dan ben je toch stiekem blij dat je bij deze leerkracht hebt mogen leren.
Hoe kijk jij terug op jouw strengste leerkracht?